icecream

Boda Glass Unlimited

Sedan den 14 juni har The Glass Factory ställt ut turkiskt glas i utställningen under namnet Glass Unlimited – Made in Istanbul. Bjurbäcksskolan och The Glass Factory söker ständigt samarbete mellan skolan och glashyttan. Tidigare har vi varit med om olika glasprojekt, t.ex. när eleverna fick skriva en bit om en glasskulptur och sen gör en stillbildsdokumentär om den. På elevens val-timmarna har man kunnat få göra mer kreativa saker i glas.

 

Detta projekt handlar om glaset och invandringen, något mer positivt än utvandringen som vi är vana om i historien här omkring. Under glasets utveckling i Sverige har man hela tiden fått ta in folk från utlandet för svenskarna var inte lika skickliga med glaset. De flesta glasblåsarna man tog in kom från Tyskland.
Under tiden man lyssnade på föreläsningen fanns det en till uppgift. Man skulle titta på de olika mönster som finns på de olika glasförmålen. Modet har alltid skiftat och varit olika på olika platser. Det mest aktuella nu är den stora turkiska utställningen där det är mycket symmetri och guld i mönstren.
Målet med detta är att varje klass ska utsmycka ett eget glasäpple. Äpplet kan graveras, målas eller smyckas med annat. Eller varför inte alltihop?
Medan ena halvan av klassen fick skapa äpplet fick de andra kolla lite på glastillverkning. I Boda är det inte bara en utställning. De finns också en egen hytta där olika artister jobbar.
Då 9A befann sig där var Åsa Jungnelius i hyttan. Hon är bl.a. känd för sina glasläppstift och har synts mycket i tv.